De impact van non verbale communicatie

Ben jij je bewust van je impact? Ook je onbewuste impact. Hoe je kijkt? Hoe je lacht? Tijdens een gesprek heeft onze onbewuste impact niet alleen een effect op je gesprekspartner, maar ook anderen die het gesprek gevoerd zien worden. Uit een studie van ….. bleek dat het non-verbale gedrag van leerkrachten een grote invloed had op het beeld van kinderen van hun klasgenootjes.

Het bleek dat de klasgenootjes die positief non-verbaal werden benaderd door de juffrouw over het algemeen slimmer werden ingeschat dan de klasgenootjes die negatief non verbaal werden benaderd. Voor verder informatie over dit artikel (link)

Blijkbaar zijn wij zo gevoelig voor sociale cues dat wij direct een beeld creëren van een persoon of een groep door non-verbale communicatie. Dit is ook wat wij zien wanneer wij werken met teams. Veel conclusies worden getrokken uit de non-verbale communicatie. Een team denkt bijvoorbeeld dat een teamlid met rust gelaten wil worden door een enkele blik of een kortaf antwoord. De hele dag zal deze persoon worden vermeden of met fluwelen handschoentjes worden benaderd. Terwijl het goed mogelijk is dat de persoon diep in gedachten verzonken was of een belangrijk telefoontje verwachte.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *